50 jarig van de DSU

Open source.

De Directie van de speciale eenheden (DSU) viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. De verjaardag van een van de meest tot de verbeelding sprekende eenheden van de Federale Politie zal niet onopgemerkt voorbijgaan.

In de loop van 2022 zijn er diverse feestelijke activiteiten gepland. We kondigen die alvast aan, en tegelijk blikken we kort terug op een halve eeuw geschiedenis van de Speciale eenheden.

Ultima ratio, letterlijk vertaald uit het Latijn als ‘het laatste middel’.

Zo luidt de kernspreuk van de Directie van de speciale eenheden (DSU).

Eerste hoofdcommissaris Roland Pacolet, directeur van de Speciale eenheden, verwoordt het zo: “We mogen nooit uit het oog verliezen dat DSU het laatste redmiddel is, de ultieme eenheid. Als wij een opdracht niet aankunnen, dan is er na ons niemand meer binnen de politie.

De middelen en technieken die DSU gebruikt, kunnen dan ook bijzonder ingrijpend zijn.”

Altijd paraat

DSU staat te allen tijde paraat. Zelfopoffering, flexibiliteit en professionele toewijding zijn eigen aan DSU, naast kunde, expertise en een sterke vertrouwensband binnen de teams.

Een lid van de interventie-eenheid verklaarde, na de antiterreur operatie in Verviers, anno 2015: “Onze sterkte, van DSU, is dat we ons constant aanpassen.

Het werk is nooit klaar, de training is nooit af.”

DSU groepeert alle diensten – interventie, observatie, onderhandelaars, undercovers, arrestatie, technische eenheid – die nodig zijn om de meest delicate (crisis)situaties het hoofd te bieden: gijzelingen, ‘fort chabrol’, ontvoeringen, kapingen, enzovoort. Daarnaast bieden de speciale eenheden dagelijks gespecialiseerde steun aan rechercheurs van de Lokale en Federale Politie (observaties, interceptie van telecommunicatie, enz.).

Eerste hoofdcommissaris Roland Pacolet, directeur van de Speciale eenheden: 

“De sterkte van DSU en tegelijk de sleutel tot succes is, op een geïntegreerde, duidelijk gecoördineerde manier samenwerken, tussen de verschillende specialiteiten aanwezig binnen DSU en dat, door zeer bekwame en bijzonder geëngageerde collega’s.”

50 jaar geschiedenis, 50 jaar evolutie

Bij haar oprichting in 1972 telde de Groep Diane 75 leden.

Vandaag telt DSU zo’n 550 personeelsleden, alle graden, niveaus en specialisaties samen.

Vandaag is DSU een van de meest efficiënte antiterroristische interventiegroepen ter wereld. De eenheid onderhoudt zeer goede contacten met verschillende buitenlandse eenheden en de wederzijdse waardering is bijzonder sterk.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “DSU geeft vandaag het startschot voor de huldiging voor haar vijftigjarig bestaan. We vieren vijftig jaar aan expertise en ervaring inzake zware criminaliteit en terrorisme. Maar ook, en vooral, de moed en professionaliteit van de leden van DSU.

Ze zijn de ultima ratio of het laatste redmiddel, worden ingezet op de moeilijkste dossiers en voor de gevaarlijkste interventies. Ze zetten hun veiligheid op het spel om de onze te garanderen.”

Op 16 februari 2022 dook DSU even terug in de tijd.

Een unieke demo toonde 50 jaar Speciale Eenheden, als aftrap voor het feestjaar 2022.

Eerste commissaris Dominique Soffers werkt al 44 jaar bij de Speciale eenheden, sinds 1978. Hij blikt terug op een rijke carrière bij DSU: “Mijn carrière: een passie, uitdagingen en voortdurend grenzen verleggen. Een menselijk avontuur dat berust op een sterke geest van kameraadschap en delen. Bange momenten tijdens de training, opluchting bij het bevrijden van gijzelaars en trots om deel uit te maken van deze elite-eenheid. Ik kan terugblikken op een goed gevulde loopbaan!”

22 april – boekvoorstelling Diane, 50 jaar Speciale Eenheden in België

Dit uniek naslagwerk, gebundeld door Philippe Urbain, schetst de oorsprong en evolutie van de Speciale eenheden, met onuitgegeven beeldmateriaal en boordevol anekdotes over de hoogtepunten uit de geschiedenis van DSU.

Het boek is beschikbaar vanaf eind april 2022.

21 juli – Nationale feestdag

Op de nationale feestdag zal DSU extra in de kijker staan, nota bene in het defilé en in het Politiedorp.

29 september – Officiële plechtigheid

Op 29 september zal er een officiële plechtigheid in aanwezigheid van diverse overheden plaatsvinden..

 Enkele sleutelmomenten in de geschiedenis van DSU

  • 1972: oprichting van de ‘Group Diane’ ….(genoemd naar de Romeinse godin van de jacht) binnen het Mobiel Legioen van de rijkswacht.
    Aanleiding is de fatale afloop van de gijzeling van de Israëlische delegatie door de Palestijnse terreurgroep Zwarte September op de Olympische Spelen in München. Het dramatische einde van de interventie zet Duitsland ertoe aan een gespecialiseerde interventiegroep op te richten, om bij toekomstige crisissituaties beter voorbereid te zijn. (GSG9) Andere landen, waaronder België, volgen hun voorbeeld.
  • 1974: De structuur van de groep wordt uitgebreid om ook observatie-opdrachten uit te voeren. De ‘Group Diane’ verandert daarbij van naam en wordt het Speciaal Interventie Eskadron (SIE).
  • 1980: herstructurering van het SIE volgens een uniek model in Europa. De interventie- en observatiecomponenten worden aangevuld met een technisch luik ter ondersteuning.
  • 1982: opleiding en integratie van de eerste onderhandelaars.
  • 1984: België is in de ban van een golf van terreuraanslagen door de CCC (Cellules Communistes Combattantes) en de Bende van Nijvel. Een rechtstreeks gevolg is de oprichting van gedecentraliseerde eenheden, de POSA (Protectie, Observatie, Steun, Arrestatie), om te voldoen aan de vele steunverzoeken die het SIE niet alleen meer aankan.

Elke POSA bestrijkt twee provincies.

  • 1992: Oprichting van een cel opleiding. Voortaan is er een gezamenlijke rekrutering, selectie en vorming van de eenheden bij het SIE.
  • 1993: integratie van het Undercoverteam (UCT).
  • 1995: integratie van alle POSA bij het SIE.
  • 1996: oprichting van een technische eenheid ‘National Technical Support Unit’, onder andere voor het observeren en intercepteren van (tele)communicatie.
  • 2001: de grote politiehervorming leidt tot de oprichting van de Directie van de speciale eenheden van de Federale Politie (DSU). Deze omvat voortaan het SIE, NTSU, de POSA’s en het UCT. Een tiental leden van de GSO (Groep voor Schaduwing en Observatie) en een tiental leden van UCT, twee diensten binnen de Gerechtelijke Politie bij de Parketten maken de overstap. 

Met dank aan 1ste HCP Alwin Lox, voor de info op open source.